Chega de Saudade - Hidas ja melankologinen Bossa Nova-balladi vie kuulijaa Brasilian aurinkoiseen maisemaan

blog 2024-12-04 0Browse 0
Chega de Saudade - Hidas ja melankologinen Bossa Nova-balladi vie kuulijaa Brasilian aurinkoiseen maisemaan

Bossa nova, tuo brasilialainen musiikkityyli, joka syntyi 1950-luvun lopulla Rio de Janeirnossa, on saavuttanut maailmanlaajuista suosiota tyylikkäällä yhdistelmällään jazzin harmoniasta, samban rytmeistä ja portugalinkielisen laulun romanttisista sanoituksista. Tästä musiikista syntyi ikoniselta kuulostava genre, joka vie kuuntelijat aurinkoiseen Brasiliaan ja kutsuu heidät nauttimaan elämästä täysillä.

Yksi Bossa Novan tunnetuimmista kappaleista on “Chega de Saudade” (“Tänään riittää ikävästä”). Vuonna 1958 säveltämäänsä kappaletta luonut João Gilberto, tuo brasilialainen musiikkitähti, joka tunnettiin hiljaisista, intiimeistä tulkinnoistaan, muutti Bossa Novassa kuultua laulutapaa ja toi genreen ainutlaatuisen herkkyyden.

“Chega de Saudade” on hidastempoinen balladi, joka soitetaan tyypilliseen Bossa Nova -tyyliin. Kappaleessa käytetään synkopoituja rytmejä ja harmonioita, jotka luovat musiikille ainutlaatuisen tunnelman. Melodia on yksinkertainen ja kaunis, ja Gilberto’n lauluääni sointuu täydellisesti soittimiin.

Kappaleen sanat ovat portugaliksi ja kertovat ikävästä rakkautta kohtaan. Tekijänä on Vinicius de Moraes, brasilialainen runoilija, joka oli myös merkittävä hahmo Bossa Novassa. De Moraes’n sanoitukset olivat usein romanttisia ja melankoolisia, ja ne sopivat täydellisesti Gilberto’n musiikkiin.

“Chega de Saudade” julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1958 João Gilberto’n albumilla “Chega de Saudade”. Kappale saavutti pian suuren suosion Brasiliassa ja levisi nopeasti muualle maailmaan. Bossa Nova -buumi alkoi, ja João Gilbertosta tuli kansainvälinen tähti.

Kappaleesta on tehty lukemattomia versioita eri artistien toimesta. Yksi tunnetuimmista versioista on Ella Fitzgeraldin tulkinta, joka voitti vuonna 1962 Grammy-palkinnon. Myös Frank Sinatra, Louis Armstrong ja muiden jazz-legendojen ovat levyttäneet “Chega de Saudade”-kappaleen.

“Chega de Saudade”: musiikin taustalla ja Gilberto

Bossa Nova -genre syntyi Brasiliassa 1950-luvun lopulla Rio de Janeiron keskiluokan parissa.

Genren luojia pidetään usein João Gilbertoa, Tom Jobimia ja Vinicius de Moraesia. He yhdistivät samban rytmejä jazzin harmonioihin ja luoivat ainutlaatuisen musiikkityylin. Bossa Nova -musiikki on tunnettu pehmeistä melodioistaan, synkopoiduista rytmeistä ja intiimien sanoitusten käyttöstä.

João Gilberto (1931-2019) oli yksi Bossa Novan tärkeimmistä hahmoista. Hän oli myös innoittaja musiikille, joka kuultiin tuolloin brasilialaisten nuorten keskuudessa. Gilberto’n laulumalli oli hiljainen ja intiimi, ja se erosi perinteisestä brasilialaislaulusta.

Hän kehitti myös omintakeisen soittotyylinsä, jossa hän käytti paljon “rubato” -tekniikkaa (eli rytmin hieman vapauttamista). Gilberto’n musiikki oli rauhallinen ja meditatiivinen, ja se sopi täydellisesti Bossa Novan herkän ja romanttisen tunnelman luomiseen.

Bossa Nova-kuume leviää maailmalle

1960-luvulla Bossa Nova -musiikki levisi nopeasti Brasilian rajojen ulkopuolelle. Yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka auttoivat Bossa Novassa tunnettuun asemaan, oli Stan Getz, amerikkalainen saksofonisti.

Getz ja João Gilberto tekivät yhdessä vuonna 1964 albumin “Getz/Gilberto”, joka voitti Grammy-palkinnon ja myi miljoonia kopioita ympäri maailmaa. Albumilla kuultiin myös Gilberto’n tulkinta “Chega de Saudade”-kappaleesta, joka teki kappaleesta kansainvälisen hitin.

“Getz/Gilberto” -albumi avasi oven Bossa Novalle ja toi sen maailman tietoisuuteen. Se inspiroi lukuisia muita artisteja kokeilemaan Bossa Novaa omiin musiikkiteoksiinsa ja johti lopulta genreen kukoistavaan “Bossa Nova -buumiin”.

“Chega de Saudade”-kappaleen vaikutus

“Chega de Saudade” on yksi tunnetuimmista Bossa Nova-kappaleista. Se on soinut lukuisissa elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja mainoksissa ja on inspiroinut monia artisteja luomaan omia versioitaan.

Kappaleen melodia ja sanat ovat ikuisia ja ne puhuvat yhä tänäkin päivänä kuulijoihin kaikkialla maailmassa.

“Chega de Saudade” -kappale on esimerkki siitä, kuinka musiikki voi yhdistää ihmisiä eri kulttuureista ja kielistä. Se on osoitus siitä, että kaunis musiikki osaa ylittää rajat ja koskettaa meitä kaikkia.

Bossa Nova-artistin Sävellys/Tekstit
João Gilberto “Chega de Saudade”, “Corcovado (Quiet Nights of Quiet Stars)”, “Desafinado”
Tom Jobim “Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)”, “Waters of March”, “Wave”
Vinicius de Moraes “Chega de Saudade” (sanoitus), “Garota de Ipanema” (sanoitus)

Tyyliin vaikutuksia ja perimää

Bossa Nova on jättänyt pysyvän jäljen musiikkihistoriaan. Se on inspiroinut lukuisia artisteja eri genreistä, kuten jazzia, popia ja klassista musiikkia. Bossa Nova on myös saanut jalansijan monissa elokuvissa ja televisio-ohjelmissa.

Tyyliin liittyvässä musiikissa kuullaan usein soittimina kitaraa, pianoa, kontrabassoa ja rumpuja. Laulajat tyypillisesti esittävät kappaleet hiljaisella ja intiimillä tavalla.

“Chega de Saudade”-kappale on esimerkki Bossa Nova -musiikin ikuisuudesta. Kappale on edelleen suosittu ja se soitetaan ympäri maailmaa. Se on osoitus siitä, että kaunis musiikki ei koskaan vanhene.

TAGS